mandag 16. august 2010

Når livet gir deg sitroner


Jeg bryter herved sommerens radiostillhet, med en meget fornøyd melding om at vi er innflyttet (nesten) og ferdig oppusset (så godt som), og at jeg skal forsøke å få beskrevet prosessen en smule her, for de som måtte være interesserte.

MEN FØRST:

Jeg er vanligvis en nogenlunde habil kokk. Ikke brilliant, men habil. Jeg kan de mest grunnleggende tricksene. Og resultatet blir som regel greit. I dag, derimot... La meg si det sånn: det har ikke vært mine lykkeligste tre timer på kjøkkenet. Men man lærer.

Etter å ha tilbragt ekstra timer på jobb og støvsugd hele leiligheten (jadda) fikk jeg det for meg at jeg ville prøve hele to oppskrifter jeg har tenkt på i det siste. Den ene var en sitronkake med masse valmuefrø i, der man skulle helle en sitronsirup over varm kake, slik at den ble saftig, syrlig og søt. Den andre oppskriften var på små "shortbread" (kjeks) med appelsin og mandelflak, som jeg så for meg ville være ypperlig å servere til uventede gjester som stikker innom for en kopp te. (= Sigbjørn)

Nåja. Her er hva jeg lærte:


1: Man bruker visst ikke mandelessens lenger i Norge. Det finnes i alle fall ikke på Rema. Romessens er ikke det samme.
2: Man trenger 2 sitroner for å lage 1 dl sitronsaft. Ikke 12.
3: Man kan ikke lage sitronsirup i mikrobølgeovn. Det er farlig.


4: Appelsin er ikke det samme som grapefrukt. De likner bare i utseendet.
5: Man kan ikke vispe smør/sukker med stavmikser.
6: Man kan ikke hakke mandler med stavmikser heller.
7: Det hjelper ikke å bli sint.
8: Når man har prøvd tre forskjellige kjøkkenmaskiner/foodprosessorer og ingenting funker, kan mye reddes med god, gammeldags ballongvisp.
9: Hvis man, i god bestemor Duck-stil setter kaker til å kjølne i vinduskarmen, bør man påse at det ikke høljregner.
10: Det meste blir godt hvis det bare inneholder smør, sukker, vanilje og litt sitron.


Denne oppskriften har jeg fått av min ypperlige venn Sigbjørn, som igjen har fått den av Jamie Oliver. Bilde av hvordan resultatet egentlig skulle sett ut finner du helt først i dette innlegget. Kaka kan anbefales - når man får den til. Med Sigbjørns ord:

Sitronkake


Botn:
115 gr temperert, usalta smør
115 gr sukker
4 store egg
180 gr malne mandlar
30 gr blå valmuefrø
saft og rive skal av to sitronar
125 gr sikta kveitemjøl
2 ts bakepulver

Sirup:
100 gr sukker
1 dl sitronsaft

Glasur:
225 gr flormelis
saft og rive skal av 1 sitron

Varm omnen til 180 grader celcius. Smør ei springform (18-20 cm) med smør og kled med bakepapir. (Smøret skal halde papiret på plass).

Pisk smør og sukker ljost og krema med ein handmiksar. Tilset egga eitt og eitt - pisk kvart einskilt inn godt før neste vert tilsett. Vend inn
resten av føremåla. Hell deiga i forma og bak i 40 minutt. Kjøl av kaka
litt før fjerninga av forma, set kaka på rist. Når kaka er lun, lag ein
del hol i kaka med ei kakenål.

Varm sukker og sitronsaft. Slå over kaka litt etter litt. Glaser kaka når ho er nesten heilt kald.


Oppskriften er ganske liten, så hvis man har en "vanlig" kakeform kan man med fordel doble den. På grunn av sirupen holder kaken seg veldig lenge. Sier Sigbjørn. Min gjør nok ikke det. Deigen til småkakene ligger forresten i fryseren inntil videre. Grr.

2 kommentarer:

  1. Fantastisk! Jeg lo så jeg grein! Og det ser jo riktig så lekkert ut.

    Utvalget i dagens butikker blir forresten bare dårligere og dårligere. Helt sant. Jeg skulle kjøpe LØKPULVER men ingen har det lenger. (Man BØR ikke bruke løkpulver, heller, men når det står i oppskrifta så ...) Og kjøp en flaske amaretto. (Ok, skal ikke gni det inn. Romessens ... haha.)

    SvarSlett
  2. Fra når er den oppskriften som inneholder løkpulver fra?
    Jeg lo også veldig godt. Takk for at vi kan more oss over dine fadeser.

    SvarSlett